Przejdź do treści Przejdź do nawigacji

UTH domem dla pszczół

Długo wyczekiwane pszczoły wylądowały… na zielonym dachu Kampusu Jutrzenki UTH. Nasi nowi towarzysze przyzwyczajają się jeszcze do nowych warunków (na dachu zamieszkały w nocy, kiedy odpoczywały), ale już ciężko pracują zbierając pyłek z okolicznych roślin. Efekty ich harówki w postaci miodu poznamy za jakiś czas, tymczasem prezentujemy zdjęcia z ich przeprowadzki i pierwszego dnia w nowym domu. Dziękujemy panu Kamilowi z Pszczelarium za pomoc w realizacji tego wyjątkowego projektu.

Dlaczego pszczoły są ważne i trzeba je chronić (źródło: Greenpeace Polska): "Od końca lat dziewięćdziesiątych pszczoły znikają z uli. Pszczelarze na całym świecie obserwują tego tajemnicze i nagłe przypadki. Zmniejsza się także drastycznie liczba pszczelich rodzin. Tymczasem pszczołom zawdzięczamy coś więcej niż tylko miód czy inne produkty pszczele: są one kluczowe dla produkcji żywności, ponieważ to one zapylają rośliny, które spożywamy. Trzmiele, pszczoły samotnice i inne owady, np. motyle, osy i muchówki – wszystkie te owady pracują od świtu do nocy, zapylając rośliny uprawne i dziko rosnące. Co trzecia łyżka pokarmu, który spożywamy, zależy od aktywności owadów zapylających. To owadom zapylającym zawdzięczamy warzywa takie jak pomidory czy cukinia, owoce takie jak jabłka, orzechy – na przykład migdały, czy zioła służące nam za przyprawy; Dotyczy to także olejów jadalnych – na przykład oleju rzepakowego. W samej Europie ponad 4000 odmian warzyw zależy od zapylania przez pszczoły i inne owady. Jesteśmy od nich uzależnieni, a one umierają – w coraz większej skali. Śmierć pszczół to nasz ludzki problem. Nasze życie zależy od ich istnienia".

Wróć